02 feb 2023

Tafelgesprek met Fouad Gandoul

0 Reacties

Op woensdagavond 1 februari mochten we politicoloog Fouad Gandoul verwelkomen in het Zuiderterras/Restaurant aan de Stroom in Antwerpen voor een tafelspeech op het maandelijkse sprekersdiner van Libera!.

Fouad Gandoul is werkzaam bij het ACV als fiscaal expert en als rechter in sociale zaken maar verwierf vooral bekendheid door zijn vele optredens in “De Afspraak” op VRT en door zijn tweewekelijkse column in “De Tijd”.

Welbespraakt en zonder blad voor de mond lijstte Gandoul 11 grote uitdagingen op voor de Belgische economie en hun effecten op het politieke bestel van Vlaanderen en België. Gestoffeerd met veel achtergrondkennis en persoonlijke informatie wandelde hij ons door de geschiedenis, de economische realiteit, de geopolitieke toestand en de partijpolitiek.

Het was een bijzonder aangenaam diner dat eerder de vorm van tafelgesprek en discussieavond aannam en waarbij iedereen vrij zowel vragen als bemerkingen kon ventileren. De spreker schuwde zeker ook niet bepaalde sterke stellingen en deed enkele scherpe – onderbouwde maar daarom niet minder straffe – uitspraken.

Overgoten met de saus van de Chatham House-regels werd geen enkel taboe uit de weg gegaan en werden steevast man en paard genoemd. Het werd een “roast” van ons politiek systeem en de personen die daarin meedraaien. Aangenaam en leerrijk, zoals we het graag hebben, de afwezigen hadden andermaal ongelijk.

[begin]