06 okt 2022

Dinercauserie met Typhanie Afschrift

0 Reacties

Op woensdagavond 5 oktober 2022 organiseerde denktank Libera! in de torenzaal van het Restaurant Aan De Stroom (RAS) in Antwerpen een lezing over de belastingplannen van de Vivaldi-regering. Niemand minder dan Typhanie Afschrift, zonder twijfel de bekendste (of in de ogen van links: de beruchtste) fiscale advocate uit Franstalig België, werd aangetrokken om deze presentatie te verzorgen.

Meester Afschrift is professor emeritus aan de Solvay Business School (ondertussen integraal onderdeel van de ULB), plaatsvervangend rechter aan het Hof van Beroep, programmadirecteur van de “Executive Master in Fiscal Law” en managing partner van een gerenommeerd fiscaal advocatenkantoor met vestigingen in acht steden en zes landen: van Brussel en Antwerpen over Genève en Madrid tot Hong Kong en Tel Aviv.

Typhanie Afschrift steekt haar klassiek-liberale voorkeuren ook niet onder stoelen of banken, strooit te pas en te onpas met citaten van Ludwig von Mises, F.A. Hayek en Ayn Rand, en becommentarieert – fileert is misschien een correctere omschrijving – de gang van zaken in België in haar wekelijkse column in Trends/Tendances, tijdens haar wekelijks praatje op Radio Judaica en via haar maandelijkse nieuwsbrief Idefisc. Zij publiceerde verschillende academische boeken, is internationaal actief binnen het IREF-netwerk, en schrijft geregeld artikels voor Franstalige internetmedia.

Tijdens haar goed gestoffeerde lezing (in het Nederlands nota bene, niet haar moedertaal) bewees ze de geknipte persoon – recht uit het Zwitserse Lausanne waar zij woont – te zijn om ons door de koterijen van Vincent Van Peteghem te loodsen. Alle voorstellen die op tafel liggen, passeerden de revue, en hoewel ze op het eerste zicht vaak braaf en gematigd ogen, schuilen er bijzonder gevaarlijke evoluties achter.

Het zijn immers niet de verwaarloosbare belastingvoeten (bvb 0.15% op effectenrekeningen boven 1 miljoen euro) die het probleem zijn, maar de perfide bedoelingen daarachter die de relatie tussen overheid en belastingplichtige fundamenteel dreigen te veranderen. Van het in het geniep opbouwen van een vermogenskadaster, over het faciliteren van extra controles rond “tekenen en indiciën” en het verder uithollen van het bankgeheim, tot het plaveien van de weg voor een nieuw juridisch raamwerk waarbij de geringe belastingvoeten stelselmatig kunnen worden opgetrokken. De inkomstenbelasting startte ook ooit met een aanslagvoet van 2%… Opbeurend was het discours van Typhanie Afschrift dus niet.

Ook in de Q&A konden de aanwezigen nog interessante inzichten verwerven: over de belasting op cryptomunten, NFT’s en “eigendommen” in de metaverse, de meldingsplicht van advocaten en boekhouders, de inflatie die in feite in mindering gebracht zou moeten worden bij elke vorm van meerwaardebelasting, de (niet-)regulering van het schaduwbankieren, de fiscale concurrentie tussen landen (als ultieme uiting van nationale soevereiniteit) en de recente speciale belastingregimes in bvb. Portugal en Italië om mensen met buitenlandse inkomstenbronnen aan te trekken.

[begin]