08 sep 2022

Een avond met Els van Doesburg

0 Reacties

Op woensdag 7 september mocht denktank Libera! de bevlogen jonge Antwerpse schepen Els van Doesburg ontvangen op haar maandelijks sprekersdiner in het RAS.

De coming-lady van de N-VA in de Scheldestad gaat prat op haar eigentijdse conservatieve reflexen die ze zelf “insta-conservatief” pleegt te noemen.

Als publicist heeft ze momenteel een tweewekelijkse column in De Morgen, afgewisseld met Marc Van Ranst, en ook op de website van Doorbraak kan men haar uitgeschreven ideeën en overpeinzingen terugvinden.

Feminisme was het thema dat Els van Doesburg gekozen had voor deze Libera!-avond. In de lezing die ze in het Zuiderterras ten berde kwam brengen, wandelde zij ons eerst door de algemeen aanvaarde “drie golven” van het feminisme, alvorens er zelf nog een vierde golf – gelinkt aan het hele woke-gedoe – aan toe te voegen.

Terwijl oorspronkelijke feministen streden voor nobele doelen zoals stemrecht en gelijke rechten tussen mannen en vrouwen ’ten aanzien van de overheid’, en ook latere golven (seksualiteit en sociale ordening) nog uitgesproken emancipatorisch waren, is dat vandaag de dag helemaal niet meer het geval. Vandaag streven ze niet meer naar gelijke kansen maar naar gelijke uitkomsten, en bedienen ze zich van statistieken die de waarheid oneer aan doen. De loonkloof bijvoorbeeld blijkt eerder een keuzekloof.

Van Doesburg nam de hele avond geen blad voor de mond. Zowel in haar exposé als nadien in de Q&A met de aanwezigen passeerden nog een heleboel andere zaken de revue: zoals – onder meer – de onzin van vrouwenquota, de impact van transgenderisme op de normale omgang tussen mensen, de nieuwe slachtoffercultuur waarbij iedereen zich wel onderdrukt of achtergesteld hoort te voelen, de islamisering en de gevolgen daarvan voor vrouwen, de crowding-out van privaat initiatief door sociale huisvesting, en de bedreiging van ons vastgoedpatrimonium door allerhande nieuwe energie-eisen.

[begin]