02 jun 2022

In gesprek met Dyab Abou Jahjah

0 Reacties

Op 1 juni vond het laatste sprekersdiner van Libera! voor het zomerreces plaats in het RAS/Zuiderterras in Antwerpen. Niemand minder dan de bekende – in de ogen van velen misschien eerder beruchte – activist Dyab Abou Jahjah mocht de line-up afsluiten.

Aanleiding voor zijn speech was zijn recente boek “De Verlichting onder Vuur” waarin hij hard van leer trekt tegen woke, en de link legt met islamisme en extreemrechts.

De talrijke aanwezigen kregen waar voor hun geld. Het werd een bijzonder geslaagde avond met een accolade voor de spreker die een uitgewerkt en onderbouwd discours hanteerde, man en paard noemde, de controverse niet schuwde, en inzage gaf in zijn manier van denken. Wie de oude AEL-rebelrouser verwachtte, kwam bedrogen uit.

Dyab Abou Jahjah wandelde ons door zijn jeugd in Libanon, als zoon van gemengde christelijke en islamitische ouders, zijn vlucht naar Europa, zijn engagement in België, en zijn carrière binnen de vakbond en de socialistische beweging. Hij had het over racisme en discriminatie, over de oprichting van de Arabisch-Europese Liga (AEL), over de verwensingen van Guy Verhofstadt, de korte retour naar Libanon omdat hij in België geen werk meer kon vinden, en uiteindelijk zijn leven en werk in België van de laatste negen jaar. Ook aan bod kwam zijn filosofische coming-to-age van progressief naar conservatief – zonder daarom naar eigen zeggen echt fundamenteel van ideeën veranderd te zijn, wat veel zegt over de verlinksing van het politieke centrum.

Abou Jahjah maakte een vlijmscherpe analyse over de woke-beweging die niet enkel doordesemd is van communistische ideeën, maar ook inherent racistisch is, en diametraal tegenover alles staat waar hij zich vroeger zelf voor ingezet heeft. Hij legde uit hoe geloof en Rede ook in de islam bestaan (hebben), op welke wijze inheemse bevolkingen recht hebben om de eigen taal, cultuur en erfgoed te behouden (de “native claim”), over hoe hij het pan-Arabisme juist ziet/zag, en over zijn wedervaren als leerkracht in een Brusselse probleemschool. Nadien nam hij ook nog uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden.

[begin]