06 jan 2022

Jaaroverzicht met Joren Vermeersch

0 Comment

Op 5 januari 2022 mocht Joren Vermeersch de spits van het nieuwe kalenderjaar afbijten. Even zag het er naar uit dat ook deze bijeenkomst door de coronabeperkingen geannuleerd moest worden, maar in overleg met de spreker werd uiteindelijk beslist om het evenement toch door te laten gaan, met in acht name van alle preventieve maatregelen. Het werd een interessante avond waarbij de spreker terugblikte op het voorbije coronajaar.

Joren Vermeersch, jurist en historicus, sprak van een annus horibilis waarbij onze rechten en vrijheden met de voeten getreden werden. Men beloofde ons de vrijheid als we ons lieten vaccineren en braaf de overheidsregels volgden, maar uiteindelijk werd alles ons afgenomen en kregen we er een digitale “pas” bovenop. Maatregelen en beperkingen die in België terug gaan tot de dagen van de Duitse bezetting.

Het jaaroverzicht van Vermeersch, auteur van verschillende boeken en onder meer vaste columnist bij De Standaard, was niet mals voor de politieke kaste in ons land, zowel regering als oppositie. Ook de twee maten en gewichten van het systeem kwamen pijnlijk naar boven. Aan de ene kant werden betogingen tegen de coronaregels verboden; aan de andere kant mochten Black Lives Matters-optochten wel doorgaan. Aan de ene kant boetes, veroordelingen en zelfs arrestaties van gewone mensen die minimale corona-overtredingen begingen; aan de andere kant laten betijen wanneer winkels geplunderd werden.

Joren Vermeersch, vroeger ook (voor een korte periode – “tien dagen” grapte hij zelf) adviseur ideologie bij de N-VA, had het verder over de volksaard van de Vlamingen, politieke strategie, de erosie van parlementair weerwerk door de particratie, en de tanende rol van ideologie binnen partijen die een zo breed mogelijk deel van de bevolking willen bereiken. Ook de rol van de media en het laten bepalen van beleid door – vaak incorrecte of onvolledige – opiniepeilingen kwamen aan bod.

[top]