14 okt 2021

Een avond met Georges-Louis Bouchez

0 Reacties

Op woensdag 13 oktober ontving denktank Libera! de voorzitter van de MR: senator Georges-Louis Bouchez. Uitzonderlijk ging dit diner in het Frans door, maar dat was zeker geen beletsel om deelnemers te mobiliseren of om er een uitermate geslaagde gespreksavond van te maken.

De dakzaal van restaurant RAS/Zuiderterras heeft een maximumcapaciteit van 62 personen en dat aantal werd moeiteloos gehaald. Het is dan ook een zeldzaamheid dat een Vlaams publiek persoonlijk kennis kan maken met de leider van de politieke rechterzijde in Franstalig België.

De bevlogen speech van Bouchez werd zeker gesmaakt en – los van zijn kijk op België en het institutionele luik – kon het publiek zich zeker herkennen in de visies en ideeën die hij ten berde bracht. Het was zowaar een verademing om nog eens een liberaal te horen spreken over de kernwaarden van het liberalisme: vrij ondernemerschap, orthodoxe begrotingen, minder regels en lagere belastingen.

Bouchez was oprecht over de erbarmelijke toestand van Wallonië, legde de schuld bij decennialang links PS-beleid en brak een lans voor een heropstanding van de regio: een jonge bevolking, goede infrastructuur, in het hart van Europa. Bouchez sprak over de relatie tussen de MR en de Open Vld (samen vieren ze dit jaar 175 jaar Liberale Partij in België), fileerde de groene voorstellen inzake energietransitie (kernenergie is – voorlopig althans – noodzakelijk en verkiesbaar boven gas) en verdedigde met vuur het bilan van zijn partij in deze en de vorige regering.

De partijvoorzitter zat ook zeker niet om een krasse uitspraak verlegen. Bij aanvang maakte hij ook duidelijk dat de gebruikelijke Chatham House-regels van Libera! voor hem niet van toepassing hoefden te zijn op zijn statements tijdens het diner. “Als Wallonië fundamenteel links blijkt en blijft te zijn, verhuis ik naar Vlaanderen” was er één van. Of “links-liberalisme is nutteloos in België, alle sociale zaken zijn verworven, het moet over economisch liberalisme gaan”. Maar uiteindelijk zal vooral zijn oproep bijblijven voor 2024: als er dan een rechtse meerderheid in het land zou bestaan, en men zich niet zou verliezen in staatshervormingsdiscussies, dan wil hij België echt radicaal ten gronde hervormen. En daarover wil hij graag met Bart De Wever in de aanloop naar 2024 in debat gaan. In het Nederlands nog wel. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

[begin]