30 mei 2021

Essay: Unde Venis, Iudex, et Quo Vadis?

0 Reacties

Over de vermaatschappelijking en de maakbaarheid van de mens.

(Dit essay van prof.em. Frank van Dun, laureaat Prijs voor de Vrijheid 2013 en lid van de Libera!-adviesraad, werd eind mei 2021 online gepubliceerd.)

De coronacrisis van 2020 markeerde een ongeziene triomf van het progressivisme, de officieuze religie van de moderne Westerse, nu bijna mondiale beschaving.

Haar theologen begrijpen vooruitgang niet langer als groeien in wijsheid, want dat is het oude, vertrouwde conservatieve vooruitgangsgeloof. Voor hen is vooruitgang de voortschrijdende vermaatschappelijking (socialisering) van mens en wereld, dus almaar effectievere centrale controle en sturing van het doen en laten van almaar meer mensen.

Het macro- en micromanagement van menselijk gedrag dat in 2020 op quasi mondiale schaal in enkele weken tijd werd geïnstalleerd, was voor hen een welkomstpakket in het nieuwe Land van Belofte, een voorsmaakje van “het nieuwe normaal”. Daar zijn nationale staten nog slechts delen van een mondiale technocratie, een wereldomvattend machtsapparaat bestuurd door een schimmig quasi neuraal netwerk dat men nu gemeenlijk het mondiale Establishment of de mondiale elite noemt.

De meeste mensen weten van het bestaan van dat netwerk, zoals zij ook weten van het bestaan van hun brein, maar over de concrete werking van het ene of het andere weten zij zo goed als niets.

Lees hier in PDF het volledige essay van Frank van Dun.

[begin]