11 okt 2020

Namiddagseminarie met Frank van Dun

0 Comment

Denktank Libera! organiseerde op zaterdag 10 oktober een namiddagseminarie met professor Frank van Dun in conferentiecentrum “Het Klooster” in De Pinte bij Gent. Het betrof een intiem, eerder intern, liberaal-filosofisch symposium rond rechtsfilosofie.

Ondanks de strenge overheidsmaatregelen en stemmingmakerij in de media wisten toch vijfentwintig gemotiveerde deelnemers de corona-perikelen te trotseren om deel te nemen aan deze high-level conferentie. De vier thema’s werden zelf door onze erudiete gastdocent geselecteerd en sloten mooi aan bij de actualiteit.

Frank van Dun, lid van de Libera!-adviesraad en een laureaat van de Prijs voor de Vrijheid, sprak eerst over argumentatie-ethiek en de grondslagen van het recht (zijn bekende proefschrift “Het Fundamenteel Rechtsbeginsel”). Nadien adresseerde hij de door vele economische liberalen genegeerde problematiek rond onverantwoordelijkheid van bedrijven die voortvloeit uit de beperkte aansprakelijkheid van managers en vennootschappen. Vervolgens stond hij stil bij de “Moderne Monetaire Theorie” die het evenwicht binnen de samenleving bedreigt door consumptiegoederen wel nog betaalbaar te houden maar reële kapitaalgoederen uit de markt te prijzen voor gewone mensen. Om tenslotte het gevaar aan te kaarten van censuur (ook door zogenaamde privé-bedrijven), politieke correctheid en het verdwijnen van open wetenschappelijke debat met alle gevolgen van dien (zie bvb. alternatief corona-onderzoek).

[top]