05 mrt 2020

Een avond met Vincent Van Quickenborne

0 Reacties

Woensdagavond 4 maart ontving Libera! de donkerblauwe burgemeester van Kortrijk, tevens Kamerlid, Vincent Van Quickenborne voor een dinerlezing over de huidige staat van het liberalisme, ideologisch én partijpolitiek, in Vlaanderen. De lange tafel in de torenzaal van het RAS/Zuiderterras zat afgeladen vol. De boodschap van Q kwam goed over en de Libera!-nen wensen hem alvast veel succes met de verdere uitwerking van zijn ideeën.

Van Quickenborne grasduinde in het verleden van de liberale partij, schetste de ups en downs in de geschiedenis, maakte een omweg naar zijn eigen partijpolitieke carrière (eerst bij ID-21 dan bij VLD) en noemde paard en kar in zijn analyse. Hij steunt de kandidatuur van Egbert Lachaert en verdedigde diens manifest. Wars van de vaststelling dat zijn partij al meer dan 20 jaar aan de macht is, maakte hij een bijwijlen bijzonder scherp bilan op van de huidige toestand. Als één van de meest zichtbare “rechtse” stemmen binnen Open Vld speelde hij bij Libera! een thuismatch. Hij hamerde dan ook op de traditionele liberale recepten inzake veiligheid, economische groei, een efficiënte overheid, minder regels, etc. Tijdens de Q&A kwamen ook nog thema’s aan bod zoals het terugdringen van de particratie, het belang van politiek personeel, kleinere kieskringen, duidelijkere campagnevoering, en de vele verloren stemmen.

[begin]