08 mrt 2020

Prijs voor de Vrijheid 2020: De Strangers

0 Reacties

Op zaterdag 7 maart 2020 reikte Libera! in de Spiegelzaal van het Paleis op de Meir in Antwerpen haar jaarlijkse Prijs voor de Vrijheid uit. De Strangers, de gekende satirische Antwerpse muziekgroep, waren onze laureaten in 2020.

De redenen waarom werden uitgelegd in dit persbericht dat gretig in de media overgenomen werd: van Gazet van Antwerpen, over Metro, tot Het Laatste Nieuws.

Ook nadien was er nog persaandacht. Zo brachten ATV, VRT, Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws, Radio-2 en de Provinciale Zeeuwse Courant (Nederland) verslag uit.

Dit bijzonder succesvolle event lokte tevens een minimum aan controverse uit. De Morgen en ’t Pallieterke gaven allebei uitgebreid commentaar, vanuit hun respectievelijke politieke invalshoeken, op de keuze voor deze laureaten.

Libera!-voorzitter Boudewijn Bouckaert nam de inleiding en verwelkoming voor zijn rekening (tekst).

De laudatio werd uitgesproken door Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen en voorzitter van de N-VA (tekst).

Dit jaar was er geen traditionele Gustave de Molinari-lezing maar werden de laureaten door Bart De Clerck, auteur van het boek “De Rest Is Parking: Waarom Antwerpenaren Zo Antwerps Zijn”, vooraan op het podium geïnterviewd.

Libera!-bestuurder Kristof Willekens was De Strangers op voorhand al gaan opzoeken om enkele clips te maken.

Naar jaarlijkse traditie kreeg de laureaat een cartoon van Lectrr aangeboden. De feestelijkheden werden tevens op video vastgelegd voor het officiële Strangers-archief wat deel uitmaakt van het Antwerpse FELIX-stadsarchief.

De meer dan 120 aanwezigen konden niet enkel genieten van hoogstaande inhoudsvolle speeches en een ludieke Q&A-sessie met de laureaten, maar ook van enkele spontane zangstondes, een mini-optreden mét kippenvelmoment, en een rijkelijke receptie in een prachtig kader in het historisch centrum van de grootste stad van Vlaanderen.

[begin]