20 nov 2019

Paneldebat: Liberalisme in Vlaanderen

0 Comment

Op dinsdag 19 november organiseerden Libera! en LVSV samen een paneldebat over (economisch) liberalisme aan de UGent, gemodereerd door Boudewijn Bouckaert, voorzitter Libera! en professor-emeritus UGent.

Bij welke partijen in Vlaanderen kunnen liberaaldenkenden vandaag nog terecht? Drie parlementslieden van drie verschillende partijen kruisten de degens. Alle drie mensen met een verleden binnen de brede liberale beweging: van LVSV over Jong Vld tot LDD.

Gilles Verstraeten studeerde van 2007 tot 2012 rechten aan de KU Leuven op de campussen van Kortrijk en Leuven en behaalde in 2013 een Bachelor of Laws aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2016 werd hij fractiemedewerker voor de N-VA-fractie in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Bij de lokale verkiezingen in 2018 werd hij verkozen als gemeenteraadslid voor de N-VA in de gemeente Anderlecht. In 2019 raakte hij verkozen als Brussels Hoofdstedelijk Parlementslid van de driekoppige N-VA-fractie in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

Els Ampe studeerde af als bouwkundig ingenieur aan de VUB. Daarna volgde ze een bijkomende opleiding ‘Mastère en Gestion Integrée’ aan de Solvay Business School van de ULB. In 2003 werd Els voorzitter van Jong VLD Brussel. Sinds 2004 zetelt Els in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Ze werd fractievoorzitter voor Open Vld in het Brussels parlement. Ze is momenteel gemeenteraadslid in Brussel en verkozen als volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. Ze tenslotte ook door de Open VLD afgevaardigd als deelstaatsenator naar de Senaat.

Wouter Vermeersch is van opleiding handelsingenieur aan de UAntwerpen. Sinds januari 2019 zetelt hij in de gemeenteraad van Kortrijk, waar hij ook Vlaams Belang-fractieleider is. Bij de federale verkiezingen van mei 2019 werd Vermeersch als lijsttrekker van de West-Vlaamse VB-lijst verkozen als volksvertegenwoordiger in de Kamer.

Het debat verliep in alle sereniteit. De drie verkozenen des volks merkten allemaal op dat het centrumliberalisme sinds de val van het communisme de dominante ideologie geworden is. De verschillen bleken hoofdzakelijk te zitten in de klemtonen die de ene partij in vergelijking tot de andere zet, aangevuld met hun stellingen inzake thema’s waar het liberalisme, een huis met vele kamers, geen strikte lijn in heeft: identiteit, massamigratie, cultuur.

[top]