16 okt 2019

Paneldebat: Vlaktaks

0 Reacties

Op dinsdag 15 oktober sloegen Libera! en LVSV andermaal de handen in mekaar voor een discussieavond.

In het MSI in Leuven kruisten fiscaal advocaat Werner Niemegeers, auteur van het boek “Vlaktaks: Rechtvaardig en Doeltreffend”, en economieprofessor Lode Vereeck, auteur van het boek “Taksjager: de Zoektocht naar de Heilige Graal”, de degens in het grote taksdebat.

Moderator van dienst was Libera!-bestuurder Kristof Willekens, zelf professioneel actief als fiscaal adviseur.

Niemegeers verdedigde vurig de vlaktaks, gekoppeld aan een drastische verlaging van de belastingen, gefinancierd door vermeende meeropbrengsten door minder fiscale ontduiking en door een forse sanering van de overheid zelf. Vereeck vertrok van een ander uitgangspunt, een “politiek haalbaar alternatief”, wat hij ook voor een links publiek zou kunnen verdedigen. Hij brak een lans voor een unieke transactietaks die alle andere belastingen zou incorporeren.

Los van de stokpaardjes van beide heren kwamen ook tal van andere taksopties (Tobin, eco-taksen, homogene bevoegdheden én belastingen, duale inkomstenbelasting, etc) ruimschoots aan bod.

Beide discussanten hebben een LDD-verleden en staan bekend omwille van hun rechts-liberale kijk op de economie. Het mocht dan ook niemand verbazen dat ze dezelfde analyse over de (r)overheid deelden: de staat rooft geld van haar burgers en geeft daar bitter weinig voor terug. Zowel in absolute termen, als relatief t.o.v. onze buurlanden.

[begin]