22 mei 2019

Pieter Cleppe over Europese verkiezingen en Brexit

0 Reacties

Het Libera!-diner van dinsdag 21 mei stond volledig in het teken van de Europese politiek en de opkomende verkiezingen voor het Europees Parlement. Ook het Brexit-thema kwam uitgebreid aan bod.

Gastspreker van dienst was onze eigen Pieter Cleppe, sinds de oprichting een trouw lid van Libera! en al jaar en dag werkzaam in Brussels als directeur van de Britse denktank Open Europe. Cleppe wordt vaak gevraagd als analist en politiek commentator in buitenlandse media, van CNN over Al Jazeera tot BBC, en die taak nam hij ook tijdens het conviviale samenzijn voor zijn rekening.

Met een gedegen dossierkennis wandelde hij de aanwezigen door de achtergronden van Brexit, de verschillende opties die nog op tafel liggen en de machinaties waarom we gestrand zijn waar we ons momenteel bevinden. Ook over de opkomst van Eurosceptische partijen (zowel ter linker- als ter rechterzijde), de verhouding tussen Commissie, Raad en Parlement, de eeuwige pan-Europese tripartite van christendemocraten, socialisten en liberalen, het belang van nationale soevereiniteit, vrijhandelsverdragen en regelgeving, en het heikele migratiedebat had Pieter Cleppe zijn klassiek-liberale mening klaar. De talrijke aanwezigen konden huiswaarts keren met tal van nieuwe inzichten.

[begin]