24 apr 2019

Een zachte anarchist: diner met Jan Peumans

0 Comment

Op dinsdag 23 april was Jan Peumans te gast bij Libera! om het nieuwe boek “Een Zachte Anarchist” voor te stellen. De voorzitter van het Vlaams Parlement neemt volgende maand afscheid van de actieve politiek en liet door zijn zoon Wim Peumans dit semi-autobiografische boek maken.

De aanwezigen kregen een vermakelijke speech op hun bord waarin man en paard genoemd werden, en waarin Jan Peumans in zijn gekende stijl geen blad voor de mond nam en niets of niemand spaarde. Talrijke anekdotes uit zijn rijkgevulde politieke carrière passeerden de revue.

Jan Peumans is gepokt en gemazeld in de Vlaamse beweging en stond stil bij de opkomst en ondergang van de Volksunie, en hoe daaruit de N-VA ontstaan is. Zijn heimat Limburg en zijn eerder linkse kijk op maatschappelijke ontwikkelingen konden ook niet ontbreken in zijn tafelrede. Evenmin de interne machinaties achter de schermen van het politieke spel. Vooral volksvertegenwoordigers die hun taak niet serieus nemen door afwezig te zijn in de commissies, op hun tablets te spelen tijdens toespraken van collega’s in het halfrond, of de regering vrij spel geven inzake wetgevend werk kunnen bij hem op weinig sympathie rekenen. En overlopers en politieke opportunisten waren al helemaal aangeschoten wild. Kortom, het bleek andermaal een aangename, en interessante, avond.

[top]