25 mei 2018

Boekvoorstelling: De Langste Mars

0 Comment

Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Leuven Vlaams en het daarmee onlosmakelijk verbonden mei ’68, werd op donderdagavond 24 mei het boek “De Langste Mars: Van Mei ’68 naar Pococratie” van Johan Sanctorum in Salons De Boeck in Antwerpen voorgesteld.

De avond was een co-organisatie van denktank Libera!, uitgeverij Doorbraak en de Antwerpse afdeling van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), en paste in de eigenzinnige lezingenreeks over de ’68-revolte waarmee de publicist de voorbije weken Vlaanderen rondtoerde.

DIn zijn boek geeft Johan Sanctorum zijn lezing van de 68-gebeurtenissen en hoe die tot op vandaag blijven doorleven. Libera!-voorzitter Boudewijn Bouckaert, die mei ’68 zélf beleefde en er ook in zijn boek op terugblikte, ging in gesprek met Sanctorum. Het werd een ludieke gedachtewissel die ook onder de aanwezigen veel reacties opwekte.

Het boek, eerder in de woorden van de auteur “een uit de kluiten gewassen essay”, probeert een verhaal te vertellen over hoe de linkse studenten van toen vandaag de cultuur (hedonisme, consumentisme, politieke-correctheid) beheersen, en zelf bij de elite zijn gaan behoren (bvb Daniel Cohn-Bendit die grof geld verdiende als Europees Parlementslid). Ook stond hij stil bij de seksueel-hormonale roots van het gebeuren, de verveling onder jongeren, en stelt hij vast dat het geen echte revolutie was, én dat die enkel beperkt bleef tot het noordwestelijk deel van de wereld.

De officiële uitnodiging van Libera!, VVB en Doorbraak vindt u hier.
Meer informatie over het boek kan u op deze webpagina vinden.

[top]