24 apr 2018

Een avond met Danielle Vanwesenbeeck

0 Comment

Op maandagavond 23 april 2018 mocht Libera! Danielle Vanwesenbeeck verwelkomen op haar maandelijks sprekersdiner in restaurant “Jardin Public” in Antwerpen.

Het werd een uitermate aangename avond met de CEO van het directmailingbedrijf MasterMail, tevens Vlaams Volksvertegenwoordiger voor Open Vld en voormalig vrouwelijk onderneemster van het jaar.

Dat ze niet enkel in haar columns voor Trends en De Tijd steevast met verve de ondernemersbelangen verdedigt, bleek al gauw uit haar tafelspeech. Ook in het parlement en in haar lezingen benadrukt ze het belang van een gezond ondernemersklimaat. Ze overliep een aantal recente maatregelen van de overheid om bedrijven te ondersteunen, maar schuwde zeker ook de kritiek niet op diezelfde overheid: de wirwar van regels, de complexiteit van procedures, de ongelijke verdeling van subsidies tussen kleine en grote bedrijven, de plethora aan uitzonderingssystemen, en de verspillingen binnen de instellingen zelf.

Het gros van de subsidies gaat naar bedrijven zonder dat daar noodzakelijk extra banen gecreëerd worden. Door de versnippering van de fondsen gaat er veel tijd en energie verloren, en worden targets vaak niet gehaald. Danielle Vanwesenbeeck stond ook stil bij het grote mentaliteitsverschil tussen politici die enkel met (andermans) groot geld spelen, en ondernemers die met (eigen) klein geld omgaan en veel efficiënter en zuiniger omspringen met die middelen. Van koffiedames in het parlement tot gedediceerd personeel om bureaumateriaal te verdelen, tot het niet terugvorderen van onterecht uitbetaalde subsidies “omdat het maar over kleine bedragen gaat”. In casu 150 miljoen EUR.

[top]