09 mrt 2018

Diner met Pieter De Crem

0 Reacties

Op donderdagavond 8 maart 2018 mocht Libera! op haar maandelijks sprekersdiner in Antwerpen Pieter De Crem verwelkomen. Naast staatssecretaris voor buitenlandse handel en gewezen minister van defensie, geldt De Crem ook als de spreekbuis voor de rechtervleugel van de CD&V.

Tijdens zijn uiteenzetting sprak de staatssecretaris over de interne stromingen binnen CD&V, de macht van de vakbonden, de tweespalt tussen een eerder linkse partijtop en een bredere rechtse basis, en de perikelen binnen de centrumrechtse regering. “Een valkuil voor alle partijen” omdat geen enkele partij van de meerderheid echt kan uitpakken met haar traditionele thema’s. Ook de genese van het kartel met N-VA kwam uitgebreid aan bod. Nog steeds “een gemiste kans” volgens de staatssecretaris om opnieuw aansluiting te vinden met de grondstroom in Vlaanderen.

Verder liet Pieter De Crem ook zijn licht schijnen over de Brexit en het opflakkerende Trump-protectionisme (die enorme economische risico’s voor Vlaanderen – met haar 72%-aandeel van de totale Belgische export – inhouden). Ook het “Wir Schaffen Das”-beleid van Angela Merkel, de rol van de NAVO (en het zwakke parcours van Barack Obama) en de vervanging van de F-16’s (de rol van paars-groen in het missen van de JSF-trein, de koehandel rond het aangeboden Franse partnerschap, de toekomst van de militaire en aeronautische industrie in België) passeerden de revu.

De avond werd besloten gehouden om de spreker de kans te geven vrij te spreken en de zaken bij naam te noemen. Het werd een uitermate interessant en conviviaal evenement waarbij Pieter De Crem met verve bewees dat hij scherpe analyses kan én durft maken. Een topavond waarbij de afwezigen, nog meer dan anders, ongelijk bleken te hebben.

[begin]