09 dec 2017

Tafelgesprek met Bart Somers

0 Reacties

Op 8 december 2017 ontving Libera de burgemeester van Mechelen Bart Somers. Mechelen heeft de laatste tien à vijftien jaar een echte metamorfose ondergaan. Wat bekendstond als een vuile en onveilige stad is nu een stad die een steeds hogere aantrekkingskracht uitoefent op onder meer jonge mensen maar ook buitenlandse beleidsmakers. Somers won vorig jaar de prijs van beste burgemeester ter wereld. De reden hiervoor was voornamelijk het geslaagde Mechelse integratiemodel. Ondanks de grote vertegenwoordiging van mensen van Marokkaanse afkomst zijn er gedurende de “Foreign Fighters”-crisis geen Mechelaars naar Syrië vertrokken.

Met burgemeester Somers bekeken we hoe deze metamorfose tot stand is gekomen. De burgervader bracht daarbij een discours over hoe liberalen de Vlaamse centrumsteden kunnen heroveren.

Dit discours kan grosso modo in twee onderdelen worden opgedeeld. Het eerste onderdeel gaat over de basisvoorwaarden creëren voor vooruitgang. Het gaat dan vooral over investeren in veiligheid en properheid van de stad. Wanneer deze voorwaarden niet vervuld zijn is het volgens Somers onmogelijk om een ommezwaai teweeg te brengen. De Mechelse burgemeester vertelde ook hoe hij in alle wijken van zijn stad investeert en geen aparte maatstaven hanteert voor kwetsbare wijken. Net hierdoor kan de gentrificatie van een stad geleidelijk doorzetten.

Het tweede onderdeel van Somers’ discours gaat over het verbinden van de stad en zijn inwoners. Somers pleit hierbij om in te zetten om gemene delers. Hij duidt hierbij op het bestaan van een meerlagige identiteit. We zijn niet enkel moslim of atheïst. Een stad bestaat ook uit vaders, moeders, sportliefhebbers, buren en ga zo maar door. Somers grijpt dit perspectief aan om in zijn beleid te streven naar inclusie. Dit sijpelt door naar hoe omgaan met jeugdhuizen, verenigingen maar ook scholen in de stad.

In de marge van de avond werd er ook nog gesproken over de Catalaanse kwestie en de Antwerpse politiek.

[begin]