13 sep 2017

Diner met PP-voorzitter Mischael Modrikamen

0 Comment

Op dinsdag 12 september organiseerde Libera! andermaal een besloten sprekersdiner in het Antwerpse restaurant “Jardin Public”. Ditmaal was de gekende Brussels advocaat Mischael Modrikamen aan de beurt.

Naast raadsman van o.a. de gedupeerde aandeelhouders in de bankencrisis is Modrikamen tevens oprichter en voorzitter van de burgerlijk-rechtse Parti Populaire, en in die hoedanigheid een bevoorrecht getuige van de politieke evoluties in Franstalig België.

De aanwezigen kregen een onderhoudende en interessante uiteenzetting op hun bord over de machtsverhoudingen in Wallonië, waar alle politieke partijen zich als links of extreemlinks profileren. Enkel MR staat min of meer in het centrum en laat enkele rechtsere stemmen aan bod komen. Alain Destexhe is daar een voorbeeld van, maar ook hij kreeg nog nooit de kans om een ministerschap of hogere post te claimen. Louis Michel koos in de laatste Amerikaanse verkiezingen zelfs resoluut voor Bernie Sanders (!).

Mischael Modrikamen schetste zijn beweegredenen om een eigen rechtse partij op te richten. Hij is van joodse afkomst, geboren en getogen in de Borinage, familie die militeerde bij de PS en de vakbonden, een “self-made” man nadien in Brussel, en integraal onderdeel van het establishment. Hij wou iets doen voor de kleine ondernemers en handelaars, de hardwerkende mensen, en de werklozen die hun jobs zagen verdwijnen en ongewild in het “assistanat” terechtgekomen zijn. 30 jaar PS, machtsmisbruik en corruptie, heeft van steden als Luik en Charleroi armtierige, desolate gebieden gemaakt. “Alsof tegelijkertijd de orkaan Irma en een ebola-epidemie daarover getrokken zijn.”

Hij stond stil bij de opkomst (120000 stemmen in eerste verkiezing), de neergang (de bedenkelijke strapatsen van hun verkozenen Laurent Louis), en de recente heropflakkering van de PP (150000 stemmen in laatste verkiezing, o.a. door RTL-weerman Luc Trullemans die hen vervoegde) die momenteel tussen 5 en 6% zou peilen. Hij spreekt verder van een kiespotentieel van 30%. De PP wordt geheel onterecht soms als populistisch en rechts-extremistisch omschreven, terwijl die partij net talrijke allochtone lijsttrekkers had. “Enkel hun kwaliteit telde, nooit hun afkomst, dat was toeval”, aldus nog Mischael Modrikamen. De PP positioneert zich als economisch liberaal en sociaal conservatief.

Naast talrijke persoonlijke anecdotes over zijn eigen carrière (zowel van zijn tijd als verdediger van de kleine aandeelhouders als nadien als politicus) als andere politiekers, analyseerde hij ook de stand van zaken van “politiek rechts” in Franstalig België. In tegenstelling tot Vlaanderen is de media in Wallonië volledig in handen van linkse journalisten. Een onderzoekster van Oxford University interviewde journalisten en kwam tot de conclusie dat die zelfs openlijk de heropvoeding van de burgers en het bestrijden van rechtse ideeën als takenpakket omschreven. Modrikamen lanceerde dan maar zelf een eigen webzine “Le Peuple”. Ook het zakenleven likt de hielen van de (linkse) politieke kaste. Clubs à la “Cercle de Wallonie” houden zich afzijdig en ondersteunen de status-quo (omdat de overheid bedrijven subsidieert). Netwerken à la VOKA die zich over beleid uitspreken en de regering bekritiseren, bestaan niet.

[top]