11 mei 2017

Een avond met Theodore Dalrymple

0 Comment

Op woensdag 10 mei 2017 ontving Libera! in het Antwerpse restaurant ‘Jardin Public’ de gekende Britse conservatieve publicist Theodore Dalrymple.

De sociaal criticus en succesauteur van meerdere non-fictiewerken over maatschappelijke thema’s kreeg in 2011 uit de handen van Libera! eveneens de Prijs voor de Vrijheid. Het was dan ook een aangenaam weerzien.

Dalrymple kwam in België om een boek over de filosoof Edmund Burke voor te stellen, dat uitgegeven werd bij Doorbraak. Ook vanuit die kant was er heel wat interesse voor dit diner. De volle zaal werd getrakteerd op een onderhoudende tafelrede waarin vanalles aan bod kwam.

Theodore Dalrymple gaf zijn definitie van conservatisme en legde uit wat de raakvlakken waren met andere dominante ideologieën, zoals het (klassiek-)liberalisme. Dalrymple staafde zijn claims met talrijke anekdotes uit zijn beroepsleven (hij werkte jarenlang als psychiater in het gevangeniswezen in Groot-Brittannië) en schuwde ook de humor niet. In zijn gekende Britse flair raakte hij nadien in de Q&A ook nog verschillende andere thema’s aan, van Brexit en Angelsaksische waarden, over islam en sociale neergang, tot medische gedragspatronen en de verbodscultuur.

[top]