07 dec 2016

Diner met Rob Van de Velde

0 Reacties

15350698_1224447390958260_4947870327117798792_nOp 6 december 2016 mocht Libera! N-VA-Kamerlid Rob Van de Velde ontvangen in ons vaste restaurant “Jardin Public” in Antwerpen-Berchem. Voor Rob Van de Velde was dit een beetje thuiskomen. Hij kende vele Libera!-leden en -sympathisanten persoonlijk en het werd dan ook een meer dan gezellige én interessante avond.

Voor een vol huis sprak Rob Van de Velde eerst over de begrotingstoestand van België. Als Kamerlid zetelt hij in de commissie financiën. Hij stelde dat de uitgaven van de federale overheid meer afnemen dan de inkomsten, en dat de centrumrechtse regering dus goed bezig is. Een begrotingsevenwicht zag hij evenwel niet snel tot stand komen maar blijft wel de ambitie. Van de Velde legde schuld hiervoor bij terrorisme en migratie die ons land handenvol geld kosten. Ook bepaalde politieke spelletjes binnen de meerderheid heffen hun tol.

Hij sprak verder ook over het Mattheüseffect waarbij goedbedoelde overheidsmaatregelen vaker niet hun doel bereiken dan wel, en riep op tot terughoudendheid op vlak van nieuwe regels en lasten. Hij kantte zich eveneens tegen een meerwaardebelasting. Nu België industrieel minder en minder voorstelt, hebben we nood aan nieuwe risicovolle en kapitaal-intensieve start-ups en scale-ups.

Positiever was hij over Brexit en de economische gevolgen daarvan. Landen die bereid zijn om hun eigen lot in handen te nemen, drastisch te saneren, en grenzen terdege te beveiligen, hebben een mooiere toekomst in het verschiet dan de rest. Zo brak hij met het pessimisme van het Planbureau en andere cijferaars.

Als schepen voor stadsontwikkeling van Antwerpen was de tafelspreker natuurlijk ook perfect geplaatst om het grootstedenbeleid onder de loep te nemen. Hij sprak van een stad die onder SP.a-bestuur doordrenkt was van corruptie, torenhoge sociale uitgaven, tekorten bij het OCMW en andere stadsdiensten, en onveiligheid. Hij legde uit hoe het nieuwe stadsbestuur op vlak van veiligheid de bakens verzet heeft, met o.a. meer blauw op straat. Ook de “war on drugs” kwam aan bod, evenals vele andere domeinen waar de SP.a-staat ontmanteld moest worden.

Rob Van de Velde speelde natuurlijk een thuismatch bij Libera! en ook uit de tafeldiscussie achteraf kwamen een aantal interessante denkbeelden en standpunten naar boven. Van de Velde had het nog over grote bouwprojecten in Antwerpen, integratie, de betonstop, mobiliteit en vele andere actuele politiek-maatschappelijke thema’s.

[begin]