09 nov 2016

Aan tafel met Egbert Lachaert

0 Reacties

14938332_1194182873984712_3559550052204885995_nIn het kader van de maandelijkse sprekersdiners van Libera! was het op woensdag 9 november de beurt aan Egbert Lachaert om met enkele leden en sympathisanten van de denktank van gedachten te wisselen.

Egbert Lachaert zetelt momenteel voor Open Vld in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en werd enkele jaren geleden landelijk bekend door Gwendolyn Rutten uit te dagen in de voorzittersverkiezingen van Open Vld.

Het werd andermaal een aangename avond in het Berchemse restaurant “Jardin Public”.

Zeker omdat Egbert Lachaert niet enkel partijpolitieke ideeën naar voren bracht maar ook mee freewheelde over allerlei ideologische en strategische zaken. Lachaert was jarenlang betrokken bij Liberales en het LVSV en riep het liberale middenveld op om opnieuw een rol te gaan spelen en druk uit te oefenen op de partijen.

Daags na de overwinning van Donald Trump in Amerika besprak Egbert Lachaert o.a. de uitdagingen voor liberalen voor de toekomst. Links en rechts blijken minder relevant te zijn om het politiek debat te categoriseren. Open versus gesloten samenleving dekt beter de lading. Naast de discussies over ideeën, van vrijhandel en globalisering, over vakbonden en minimale dienstverlening, tot migratieperikelen en vluchtelingencrisis, gaf Lachaert ons ook inzage in de interne keuken van de centrumrechtse meerderheid en een aantal recente gebeurtenissen zoals de Luk Van Biesen-saga.

Egbert Lachaert hekelde de rol van parlementsleden die uitvoeren wat de regering vraagt ipv zelf actief voorstellen te doen, en viel de heersende particratie en broodpolitiekers in België af. Zo brak hij een lans voor kleinere kieskringen op Britse leest waarbij parlementsleden dichter bij de burgers staan, onafhankelijker zijn en sterker in hun eigen schoenen staan. En hoewel hij zeker ook kritisch was voor de ideologische verwatering van Open Vld bleef hij de hele avond evenwel trouw aan de gangbare liberale orthodoxie, wat misschien een beetje jammer was.

[begin]