23 sep 2016

Bezoek aan tentoonstelling “Voor God en Geld”

0 Reacties

1b7f8252c4fc2474dacd8af1251efaed7f82dfcbVrijdagavond 23 september blies Libera! verzamelen aan het recent helemaal gerenoveerde Caermersklooster in de oude binnenstad van Gent. In dit monumentale gebouw kregen een 20tal leden en sympathisanten van onze denktank een persoonlijke rondleiding door de expositie ‘Voor God en Geld’ van Prijs voor de Vrijheid-laureaat Fernand Huts en diens kunsthistorische vereniging ‘The Phoebus Foundation’. Het bezoek werd in goede banen geleid door de curator van de collectie in eigen persoon, mevrouw Katharina Van Cauteren.

De tentoonstelling neemt de bezoekers op sleeptouw doorheen de fascinerende middeleeuwen, de gouden eeuw van de Lage Landen. Het cultuurhistorisch verhaal gaat over de hoogdagen van de 15de en 16de eeuw. De scheepvaart verlegt grenzen. De handel bereikt ongekende hoogten. De grondslagen voor de dubbele boekhouding worden gelegd, naar voorbeeld van de Beurs van Brugge worden meerdere handelskantoren geopend. Handel en ondernemerschap zorgen er voor dat de steden van de Lage Landen uitgroeien tot economische machtscentra met een bloeiende kunstnijverheid. Artistieke producten uit Vlaanderen en Brabant veroveren de wereldmarkt. Schilderijen, beelden, wandtapijten, retabels, verluchte handschriften,… het wordt allemaal hartstochtelijk begeerd en verwoed geëxporteerd. Kunst uit de Lage Landen wordt een kwaliteitslabel, een internationale standaard. Hier werden de grondslagen gelegd voor de Nederlanden van vandaag.

De mecenas achter deze tentoonstelling, havenbaas Fernand Huts, legt ook de nadruk op vrij ondernemerschap als één van de redenen waarom de Lage Landen van toen konden uitgroeien tot bakermat van het kapitalisme en zonder meer de rijkste regio van de wereld werden. Vanaf ongeveer 1200 ontwikkelt zich in wat nu Vlaanderen heet een nieuwe mens. Deze mens is praktisch, innoverend en ondernemend. Hij is kritisch en durft vragen te stellen bij de huidige gang van zaken. Dankzij zijn ondernemingszin wordt hij vermogend en welstellend. ‘Voor God & Geld’ brengt het verhaal van deze nieuwe mens. Exploreer zijn wereld van ingenieuze ontdekkingen en bewandel het pad van de zotte zonde. Leer hoe hij balanceert tussen ambitie en angst, durf en dwaasheid. De Tachtigjarige Oorlog luidt het einde in van de gouden tijd van de Zuidelijke Nederlanden, maar is slechts een tijdelijk obstakel. Want de geest van de ondernemende mens leeft triomfantelijk voort, helemaal tot op vandaag. Althans dat hoopt de inrichter van de expo, en wij met hem.

Meer informatie over deze tentoonstelling vindt u hier.
Een selectie foto’s van het bezoek en de expo vindt u hieronder.

IMG_2852IMG_2830IMG_2836IMG_2839IMG_2846

[begin]