03 okt 2016

Tafelgesprek met Meyrem Almaci

0 Reacties

14524539_1160321727370827_1595533320094278718_oOp maandag 3 oktober 2016 was Groen!-voorzitster Meyrem Almaci te gast op het maandelijkse “Diner met A” van Libera! in het Antwerpse restaurant Jardin Public. Een dertigtal personen nam deel aan deze conviviale ontmoeting. Zij kregen andermaal een gezellige, interessante en onderhoudende tafelrede op hun bord.

Groen! probeert te herpositioneren in het politieke landschap als beleidspartij “met bandbreedte” waarbij haar mandatarissen vrij hun meningen en ideeën mogen volgen voor zolang ze “breed” aansluiten bij het partijprogramma. Uiteindelijk beslissen bij Groen! de leden over de koers.

Meryem Almaci was net terug van het economisch congres van de Europese Groenen en legde uit hoe ecologie en economie op een moderne manier kunnen samengaan. Groen! breekt met haar oude anti-industriestandpunten en omarmt tegenwoordig een eerder links-liberale kijk op economisch beleid, weliswaar zwaar getemperd door vermogenswinstbelastingen en een actieve rol voor de overheid in het economisch weefsel. Ze staat voor het behoud van een staatsbank, wil “doe-ondernemers” steunen, dit in tegenstelling tot pure financiers/renteniers, start-ups actief ondersteunen en belastingen verlagen (voor zolang dit gepaard gaat met ecologische accenten en investeringen).

Groen! lijkt niet meer de oubollige geitewollensokkenpartij van weleer. Op vele vlakken konden ook de rechts-liberalen in de zaal het nieuwe Groen! wel pluimen. Zo pleitte Almaci bijvoorbeeld tegen subsidies voor bedrijven, gekoppeld aan lagere belastingen, en tegen de fiscale koterijen van vandaag. Ook benadrukte zij dat haar partij geen dictaten aanvaardt van vakbonden en ze hun werking “achterhaald” vindt omdat ook de dichotomie werkgever-werknemer bij KMO’s meer en meer verdwijnt. Almaci wil alle vermogensbelastingen, inclusief successielasten, afschaffen in ruil voor een minimale vermogenswinstbelasting naar Nederlands model op een fictief rendement op ieders vermogen.

Strategisch breekt Groen! ook met haar linkse ambities. In vele gemeenten bestuurt ze nu mee met N-VA en Open Vld. Het feitelijke kartel van Groen! met SP.a bestaat niet meer. Samenwerking met Vlaams Belang sluit ze uit, net zoals met PvdA waar ze een breuk ziet plaatsvinden tussen de meer gematigde vleugel en de Stalinistische hardliners. Ook sprak ze nog over vele andere thema’s en beantwoordde ze heel wat vragen uit het pibliek, van Eandis over de coup in Turkije tot de clan-cultuur binnen de Brusselse PS en de gevaren daarvoor voor onze democratie en haar instellingen.

[begin]