11 mei 2016

Een avond met VB-voorzitter Tom Van Grieken

0 Reacties

Libera diner Tom Van GriekenOp dinsdag 10 mei mocht Libera! in het Antwerpse restaurant Jardin Public de jonge voorzitter van het Vlaams Belang, Vlaams Parlementslid Tom Van Grieken, verwelkomen. Het diner kon andermaal op een mooie opkomst rekenen en de avond verliep in de ongedwongen sfeer die we ondertussen gewoon zijn geworden.

De spreker stond stil bij de actualiteit en gaf zijn visie op de toekomst van zijn partij. Even radicaal blijven, maar minder op-de-man-spelen dan vroeger soms het geval was. Of dit werkt, is nog onduidelijk. Het Vlaams Belang wordt nog steeds geweerd uit de media en het politieke beleid.

Tom Van Grieken schoof drie thema’s naar voren waarop de partij zichzelf wil focussen: identiteit, soevereiniteit en vrijheid. Het Vlaams Belang organiseerde de afgelopen maanden rond deze thema’s ook drie colloquia waarop o.a. Jean-Marie Dedecker, Marine Le Pen en Geert Wilders zijn komen spreken. Van Grieken benadrukte het belang van waarden en het behoud van onze Westerse tradities, en deed een oproep voor een “weerbare democratie” die duidelijk maakt waar ze voor staat, een sterke staat “in de diepte” in plaats van “in de breedte”, die zich met minder zaken bezig houdt maar haar kerntaken (budgettaire orthodoxie, law-and-order, integratiebeleid) beter doet.

Volgens Tom Van Grieken is de traditionele links-rechts-tegenstelling niet langer relevant in de politiek en bestaat de breuklijn vandaag meer tussen zij die winnen bij de globalisering en zij die achterblijven. Hiermee schurkt Vlaams Belang aan bij de visie van Donald Trump. Een moeilijk discours voor de vele economische liberalen in de zaal (voor hen situeert de tweespalt in de samenleving zich eerder tussen zij die profiteren van de staat – rentseekers en cronykapitalisten – en zij die dat niet doen – ondernemers en brave belastingbetalers). De discussies en debatten waren levendig, respectvol en aangenaam, en werden nadien in de bar van het restaurant nog verder gezet.

[begin]