26 mrt 2016

Jan Jambon te gast op Libera!-diner

0 Reacties

IMG_1093Het Goede Vrijdag-diner van Libera! op 25 maart 2016 werd overschaduwd door de barbaarse terreurdaden in Brussel eerder deze week. De drukte en stress weerhield Jan Jambon, minister van binnenlandse zaken en vice-premier, er echter niet van om toch te komen spreken en vrij met de aanwezige Libera!-leden van gedachten te wisselen.

Respect en erkentelijkheid voor de minister, die niet voor niets deel uitmaakt van het Beschermcomité van Libera! en ons dus een meer dan warm hart toedraagt. Het gespreksthema was niet langer “terreurdreiging” maar gewoonweg “terreur” en hoe dit verder aan te pakken.

Libera!-ondervoorzitter Marc Cools, professor criminologie aan de VUB en de Ugent, en een specialist in (private) veiligheidsdiensten, leidde de avond in. De minister gaf ons vervolgens een chronologisch overzicht van alle aanslagen in Frankrijk en België van de laatste 15 maanden en de responsen daarop vanuit de federale regering. Vele maatregelen stonden al op punt, maar vele andere zaken moesten nog uitgerold worden. De veiligheidsdiensten hebben zeer veel successen geboekt, maar de nederlagen/mislukkingen heffen een zware tol en zijn zeer zichtbaar.

IMG_1106IMG_1089Jan Jambon sprak open over de voedingsbodems voor blinde terreur en over het draagvlak voor dat soort misselijkmakend wangedrag binnen de buurten waar de terroristen vandaan komen en onderdag kregen. Dit gedrag aanpakken, moet een prioriteit voor de overheid worden. De minister stond pal achter zijn diensten, bepleitte nog meer investeringen in veiligheid (vooral om desinvesteringen in verleden proberen recht te trekken), en stond stil bij de veelal individuele fouten door bepaalde personen in dit dossier. Ook zijn aangeboden ontslag werd gekaderd.

De talrijke aanwezigen in restaurant “Jardin Public” in Berchem – het merendeel toch wel verbaasd dat de minister niet afzegde – kregen uitgebreid de kans om Jan Jambon te interpelleren en vragen te stellen. In de gekende amicale off-the-record-sfeer van een Libera!-diner werd daar zo goed of zo kwaad mogelijk op geantwoord. De vice-premier benadrukte dat onze diensten wel degelijk “professionals” zijn en in staat om ons te beschermen, maar dat totale veiligheid onmogelijk te garanderen is in deze tijden. Een 900tal personen (veelal Syriëstrijders) wordt gemonitord door de diensten, maar los van eventuele IS-operaties zijn het ook “lone wolves” die een echte bedreiging vormen.

[begin]