21 sep 2015

Diner met Freddy Van Gaever

0 Reacties

IMG_0089Op maandagavond 21 september 2015 organiseerde Libera! een diner in Antwerpen. Een nieuw restaurant maar het zelfde succesvolle concept van voor de zomer.

Gastspreker van dienst in de Renaissance-zaal van restaurant Jardin Public in Berchem was oud-senator Freddy Van Gaever, bekend luchtvaartondernemer (oprichter Delta Air Transport, vandaag Brussels Airlines, European Air Transport, vandaag DHL, VLM en VG Airlines) en gewezen onafhankelijk Vlaams Volksvertegenwoordiger voor Vlaams Belang. Hij schreef ook verschillende boeken.

De aanwezigen kregen een plethora van anecdotes op hun bord uit het rijkgevulde leven van de Wommelgemse zakenman. Freddy Van Gaever hing alle verhalen en situatieschetsen op aan de corruptie in binnen- en buitenland.

Van kritiek op de vakbonden, hun archaïsche methoden, en hun handlangers bij gerecht en politiek, ging het over zijn wedervaren als parlementslid tot “private” corruptie en wanbeheer in de voetbalsport, de transportsector en de wereld van de kansspelen. Freddy Van Gaever staafde elke claim met gedetailleerde feiten en noemde steeds man en paard.

Libera! vindt dat het politieke debat niet enkel gevoerd moet worden in de parlementen en onder beroepspolitici en broodjournalisten, maar opengetrokken moet worden naar de burger. Libera! wil dat deze diners een forum zijn voor discussie en conviviale netwerking, en de sprekers toestaan om vrij, in vertrouwen, over alles te spreken.

Freddy Van Gaever eerde deze traditie, was grappig en bijdehand, en kaartte de corruptieproblematiek op luchtige wijze aan. Het hoge entertainmentgehalte van de avond deed echter geen afbreuk aan het sérieux van de wantoestanden die de zakenman meesterlijk wist boven te spitten. De toestand is hopeloos, maar niet langer ernstig.

[begin]