26 jun 2015

Prijs voor de Vrijheid 2015: Jean-Marie Dedecker

0 Reacties

Boudewijn Bouckaert & Jean-Marie DedeckerDe klasssiek-liberale denktank Libera! kent elk jaar de Prijs voor de Vrijheid toe.

Op vrijdagavond 26 juni 2015 mocht ere-senator en gewezen volksvertegenwoordiger Jean-Marie Dedecker deze erkenning in ontvangst nemen als ‘lifetime achievement award’ voor zijn jarenlange strijd voor meer vrijheid in Vlaanderen en meer vrijheid voor Vlaanderen.

Volgens Libera!-voorzitter Boudewijn Bouckaert komt aan de laureaat de verdienste toe om op eigen kracht de politieke polarisatie tussen het centrum-linkse establishment en de extreem-rechtse oppositie te hebben doorbroken en de Vlamingen een centrum-rechts en klassiek-liberaal alternatief te bieden. Ook heeft de laureaat de moed gehad in zijn publicaties om de ‘pensée unique’ omtrent verscheidene themata, zoals de subsidiestaat, het migratiebeleid, de klimaatreligie, ter discussie te stellen.

Prijs voor de Vrijheid 2015Carl DevosBoudewijn BouckaertMeer dan 150 geïnteresseerden waren vrijdagavond afgezakt naar het casino van Middelkerke om eer te bewijzen aan de oprichter van LDD. Boudewijn Bouckaert nam de inleiding voor zijn rekening, waarna prof. dr. Carl Devos, politicoloog aan UGent, de laudatio uitsprak.

Het inleidend woord van Boudewijn Bouckaert kan hier integraal nagelezen worden.

De volledige uitgeschreven tekst van de laudatio door Carl Devos vindt u hier.

Jean-Marie & ChristineTenslotte mocht Jean-Marie Dedecker het podium in Middelkerke bestijgen om de prijs, ditmaal een cartoon van Lectrr gebaseerd op het controversiële portret van Luc Tuymans, in ontvangst te nemen en met de traditionele Gustave de Molinari-lezing de geslaagde academische zitting af te sluiten. De uitreiking van de Prijs voor de Vrijheid, inclusief interviews met de sprekers, werd uitgezonden door Focus-WTV. Verder besteedden ook ActuaTV, het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, Knack, de Krant van West-Vlaanderen en Doorbraak aandacht aan de uitreiking van deze erkenning.

De lezing van Jean-Marie Dedecker kan hier integraal nagelezen worden.
De beelden en interviews van Focus-WTV kan u dan weer hier herbekijken.

Tijdens het diner na de uitreiking kregen de tachtig ingeschreven sympathisanten van Libera!, naast een prachtige paarsrode zonsondergang boven de noordzee, ook nog twee leuke tafelspeeches op hun bord. Steven Everaert, gewezen nationaal secretaris van LDD en lid van het Beschermcomité van Libera!, stond stil bij enkele ludieke herinneringen uit de LDD-periode.

Kristof WillekensSteven EveraertKristof Willekens, fellow van Libera! en toen lid van de partijraad van N-VA, hield een gesmaakte rede over de korte passage van Jean-Marie Dedecker bij N-VA en wat er zich allemaal achter de schermen toen afspeelde.

Het officiële persbericht kan via deze link gelezen worden.
De uitnodiging zelf kan u dan weer hier terugvinden.

Een selectie foto’s van de avond zelf vindt u hier.
De cartoon in high-definition kan u via deze link downloaden.

[begin]