17 mrt 2015

Gespreksavond: Private veiligheid

0 Reacties

sicurezzaOp dinsdag 17 maart 2015 organiseerden Libera! en het Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV) een debatavond in de Grote Zaal van het Liberaal Archief in Gent over private veiligheid. De activiteit kon op een mooie opkomst rekenen. Prof. dr. Marc Cools (VUB, UGent) sprak over veiligheid door de ogen van het vrije marktdenken: private veiligheid in België, haar organisatie, wettelijk kader en visies voor de toekomst. Drs. Veerle Pashley (UGent) stond stil bij private veiligheid in Europa en ver daarbuiten, en had het over het “veiligheidsdenken” voor de toekomst.

De private veiligheidssector is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Als we een balans maken van de laatste decennia dan merken we dat steeds meer individuen en organisaties beroep doen op de bedrijfswereld om bewaking en/of beveiliging te voorzien. Ondanks dit succesverhaal, dat zich zowel op nationaal en internationaal niveau voordoet, bestaan er nog heel wat misvattingen over de missie en de strategie van de private veiligheidssector. Veiligheid wordt immers aanzien als een mensenrecht dat boven alles in handen moet blijven van de staat. Ook klassiek liberale visies lijken terug te deinzen eens discussies ontstaan over de rol van ondernemingen in bewaking en beveiliging.

10752707_862735167132782_1298817586_oHet doel van deze studieavond was drievoudig. Vooreerst werd ingezoomd op de filosofie van de private veiligheidssector en haar rol in de veiligheidsketen. Ten tweede werd veiligheid vanuit een klassiek liberaal perspectief besproken. Tot slot presenteerden de sprekers enkele onderzoeksresultaten op nationaal en internationaal niveau. De geslaagde avond werd gemodereerd door Libera!-voorzitter Boudewijn Bouckaert en afgesloten met een Q&A-sessie.

Meer informatie over de activiteit kan u hier vinden.
Twee Libera!-publicaties over dit thema vindt u hier en hier.

[begin]