04 feb 2013

Colloquium: Onderwijs in Vlaanderen

0 Reacties

fotoOp maandagnamiddag 4 februari 2013 organiseerde Libera! – met steun van het pan-Europese netwerk AECR en deels gefinancierd via het Europees Parlement – een colloquium rond onderwijs in Vlaanderen en Europa.

Deze namiddagconferentie, met als titel “Wat met de vrijheid en de kwaliteit van onderwijs?”, vond plaats in het auditorium “De Schelp” van het Vlaams Parlement in Brussel en kon op de belangstelling van een 50tal deelnemers, vooral uit de politiek, het beleid en het betrokken middenveld, rekenen.

De conferentie werd voorgezeten door Prof. Dr. Em. Boudewijn Bouckaert, naast voorzitter van Libera! ook Vlaams Parlementslid en voorzitter van de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement. De bedoeling van het colloquium lag in een vrije bespreking van beleidsideeën, niet in de aftoetsing van politieke belangen.

Het colloquium opende met drie gastsprekers die vrijheid en kwaliteit van onderwijs vanuit drie verschillende perspectieven benaderden. Prof. Dr. James Tooley van de universiteit van Newcastle stond stil bij de keuzevrijheid en het bloeiende private onderwijs in de derde wereld. Prof. Dr. Wouter Duyck van de UGent sprak over de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden en bepleitte resultaatsgericht beleid. Ivan Van De Cloot van het Itinera Institute hield een lezing rond arbeidsmarktbeleid en de rol van onderwijs daarin.

foto(1)Prof. Dr. Em. Boudewijn Bouckaert stelde verder zijn paper “Meer onderwijskwaliteit door meer vrijheid?” voor. In deze studie becijfert de Libera!-voorzitter de kostprijs van het publiek onderwijs en doet hij het voorstel om ouders die voor privaat onderwijs kiezen een belastingaftrek te geven. De paper was voer voor discussie tijdens een paneldebat met politici van verschillende partijen. Fientje Moerman, Vlaams Parlementslid en oud-minister van economie voor Open Vld, Elizabeth Meuleman, fractieleider van Groen in het Vlaams Parlement, en Kris Van Dijck, fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement, waren de discussanten van dienst.

Maandagavond 18 februari 2013 ging de Libera!-voorzitter – als follow-up op dit colloquium – in de Kleine MTC-Aula van de K.U. Leuven op uitnodiging van het Liberaal Vlaams Studentenverbond rechtstreeks in debat met Vlaams Onderwijsminister Pascal Smet. De studie van Boudewijn Bouckaert kwam daarin ook zeker aan bod.

De officiële uitnodiging kan u via deze link downloaden.
De presentatieslides van de paper van Boudewijn Bouckaert vindt u hier.
De slides van de presentatie van Ivan Van De Cloot vindt u hier.
De slides van de presentatie van James Tooley vindt u hier.
De slides van de presentatie van Wouter Duyck vindt u hier.

[begin]