23 jun 2012

Ontbijtvoorstelling: Reisbureaus en regulatory capture

0 Reacties

Op zaterdagochtend 23 juni 2012 kregen de leden van de Raad van Bestuur, de Algemene Vergadering en de Academische Raad van Libera! een voorpublicatie aangeboden van de laatste studie van Manu Dierickx Visschers (Universiteit Gent), met medewerking van academici van de Universiteit Hasselt. Plaats van het gebeuren was het Berchemse restaurant “Jardin Public”.

Thema van de studie was het reisbureaudecreet van de Vlaamse overheid dat momenteel onder vuur ligt. De auteurs willen met deze studie rechtseconomische argumenten aanreiken om de afschaffing te bepleiten.

Libera!-voorzitter Boudewijn Bouckaert, die tevens in het Vlaams Parlement zetelt, zal op de bewuste zitting van het Vlaams Parlement de afschaffing van het decreet verdedigen. De argumenten en analyses uit deze studie dienen tot munitie. Zo blijkt dat de voorvechters van het decreet zelf baat hebben bij de instandhouding ervan.

Het decreet in kwestie legt een hele resem bijkomende vereisten op om als reisbureau een vergunning van de Vlaamse overheid te kunnen krijgen. De Vereniging van Vlaamse Reisbureau (VVR) is de grootste pleitbezorger van het decreet. Kleine nieuwe spelers en de grote touroperatoren zijn tegen. Zij spreken van marktafscherming voor de VVR.

Verder blijkt uit vergelijkend studiewerk tussen Vlaanderen en Nederland dat het decreet helemaal niet noodzakelijk is om de consument te beschermen of de sector bloeiend te houden. Ook stellen de auteurs de nodige vragen bij de hoge kosten, zowel op tijdsvlak als op financieel vlak, het betuttelingsgehalte en de inbreuk op de vrijheid van ondernemen van het decreet. Het concept “regulatory capture” uit de rechtseconomie komt ook uitgebreid aan bod.

De presentatieslides van de twee auteurs vindt u hier.
De paper zelf kan via deze link integraal gedownload worden.

[begin]