20 jun 2012

Ontbijtvoorstelling: Europese dienstenrichtlijn

0 Reacties

Op woensdagochtend 20 juni 2012 stelde Libera!-ondervoorzitter Manu Dierickx Visschers op een ontbijtconferentie in de kantoren van onze Europese partner New Direction: Foundation for European Reform in Brussel zijn recente studie over de verdere verdieping van de Europese dienstenrichtlijn voor.

Manu Dierickx Visschers, tevens doctoraatsassistent aan de Universiteit Gent gespecialiseerd in rechtseconomische thema’s, legde uit waar en hoe de bestaande Europese regelgeving gebruikt zou kunnen worden om nationale overheden te dwingen meer economisch liberale hervormingen door te voeren. Hij staafde zijn stellingen en adviezen met concrete voorbeelden uit de Vlaams-Belgische toestand en het inadequaat gebruik van de impacttoetsen. Ook daar zou de Europese Unie volgens de auteur veel actiever en beter beleid kunnen voeren om de interne markt substantieel te verdiepen.

Het aanwezige publiek van beleidsadviseurs, Eurocraten, denktankmedewerkers, vertegenwoordigers van belangenorganisaties en kamers van koophandel, en journalisten mocht nadien ook nog uitgebreid vragen stellen aan de auteur van de studie “Serving Europe: Making the Services Directive Work”.

Een slideshow van de PowerPoint-presentatie van Manu Dierickx Visschers kan hier gedownload worden.

Een verslag van ND van dit ontbijtgesprek vindt u hier.

De auteur stelde zijn dienstenrichtlijnstudie eerder ook al in het Vlaams Parlement voor. Een verslag van deze besloten lunchcauserie kan u hier terugvinden.

De studie zelf kan via deze link integraal gedownload worden. Een korte eigen beschouwing van de paper “Serving Europe” in kwestie vindt u dan weer hier.

[begin]